vrijdag 14 december 2018

Mijn laatste aanwinst...onbekend en een gokje; Ohio Sound PLX-3100



Al struinend op marktplaats kom je soms nog wel eens wat verrassends tegen. Meestal weet ik wel wat ik zoek en wat voor iets er aangeboden wordt, maar in dit geval niet.

Het ging om een eenvoudig, maar zwaar ogende eindversterker van het merk 'Ohio Sound', type PLX-3100. Nooit van gehoord, dus maar snel eens Google-en. Helemaal niets dus behalve een paar obscure hits; een of andere vage toko uit Tilburg die destijds audio apparatuur bouwde voor de horeca. Het bleek een bedrijf van de bekende Jac van Ham te zijn, die groot is geworden in de gokindustrie, o.a. met gokkasten en casino's. Maar goed, die beste man heeft begin jaren 70 dus ook een bedrijf opgericht om audio apparatuur aan de horeca te leveren: Ohio Sound.

Onbekend bakbeest gesignaleerd!


Ik vond nog een grappig filmpje over de produktielokatie in Tilburg.

Omdat er niets te vinden is over dit type versterker wil ik jullie wat foto's van het binnenleven niet onthouden.
Zo hoort een degelijke amp opgebouwd te zijn. Met aan beide kanalen speakerrelais

8 TO3 torren; 4 voor ieder kanaal
4 BDX 67C en 4 BDX 66C, ik gok zo'n 200 watt @ 8ohm per kanaal


Jawel; DIN aansluitingen!

QC bij Ohio Sound

Een dikke voeding + voedingselco's (waarde niet te zien)

Ik was aangenaam verrast door wat ik binnenin de versterker aantrof. Het geheel deed mij wat Amerikaans aan en deed me denken aan het ontwerp van de Dynaco ST-150 versterkers. Gewoon, lekker rechttoe - rechtaan. Ook het gewicht van een dikke 12 kilo duidt op kwaliteit.
Maar nu natuurlijk de grote vraag; klinkt dat dan een beetje? Na een eerste snelle test los op de eindversterker alleen was ik geneigd dit te ontkennen. Het geluid was te aanwezig en met name de middentonen. Toch kon ik merken dat de amp spierballen had en uit zichzelf al een mooie bas kon produceren.

OK, proef 2, maar nu met mijn Toshiba SY-330 voorversterker er voor. Ja, dat klonk al een stuk beter! Ik kon al veel meer detail horen en het schelle mid was verdwenen. Ik stond verbaasd over het gemak waarmee mijn testspeakers (KLH-31's) zich lieten aansturen door deze zware jongen. Ook bij hoger volume bleven ze zich netjes gedragen en goed klinken. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt! Het toont natuurlijk alleen maar aan dat deze versterker goed en schoon kan leveren, over de kwaliteit van het geluid is nog moeilijk wat te zeggen na zo'n beperkte test.
Het paar Acoustic Research AR5's wat ik u nog aan het restaureren ben, is de volgende kandidaat. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat klinken.Dan ook iets meer tijd om te luisteren...

Wie weet, misschien toch nog een onontdekt pareltje van Nederlandse bodem? ;-)

2 opmerkingen:

  1. Je kon deze apparatuur huren van Ohio sound Volendam, die deden het distribueren van deze versterkers aan de horeca dat was al in 1977 ,dat weet ik want de kroeg aan de overkant was de versterker stuk en ik heb toen mijn Rotel versterker 4x200w aan hem uitgeleend , de kroeg was van van Ruud Oosterbaan in de rechterstraat in Graft-De Rijp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je hier nu een waarde aan zou moeten koppelen wat zou deze dan zijn?

    BeantwoordenVerwijderen